Hier is niemand een nummer!
In the spotlight: Alexander Monro Borstkankerziekenhuis
In 2013 startte Jan van Bodegom een gespecialiseerd ziekenhuis voor borstkanker-patiënten. Zijn idee: in Nederland krijgen jaarlijks ruim 13.000 mensen borstkanker, vrijwel allemaal vrouwen. Die zorg kun je concentreren, beter maken én goedkoper.
Meer operaties geven meer ervaring, meer expertise, dus ook betere resultaten. Bij het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis krijgen patiënten direct de uitslag van een mammografie. Patiënten weten meestal binnen 24 uur of ze borstkanker hebben of niet. Bij het ziekenhuis werken inmiddels 75 mensen, van wie 72 vrouwen.
Maatwerk
Sinds de opening zijn bijna 1.550 patiënten in Bilthoven ontvangen en 510 operaties uitgevoerd. Elke patiënt is uniek en wordt ook zo benaderd. Dat begint al bij binnenkomst waar patiënten en bezoekers door een gastvrouw worden ontvangen tot aan de thematisch ingerichte spreekkamers. Nergens zijn de kamers voorzien van nummers maar zorgen namen van sterke vrouwen voor het onderscheid.
Heeft een patiënt slecht nieuws gehad in een bepaalde kamer, dan komt zij hier nooit meer terug. Ook zijn alle tafels rond, want de dokter moet nooit tegenover de patiënt zitten en er is geen computerscherm tussen arts en patiënt. Huisregel één: artsen en verpleegkundigen halen zelf de patiënt op in de ontvangstruimte en tijdens het gesprek zijn de laptops dicht.
Meest patiëntvriendelijke kliniek 2014
Dat patiënten de persoonlijke benadering waarderen blijkt uit de vele onderscheidingen die het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis inmiddels heeft ontvangen. Van het Gouden Borstbeeld van Libelle tot het roze lintje van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Maar misschien wel de belangrijkste is de titel ‘Meest patiëntvriendelijke kliniek 2014’.
Deze publieksprijs is een initiatief van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Een gemiddeld cijfer, gegeven door de patiënten, van maar liefst een 9,8 laat zien dat de persoonlijke aanpak werkt. Een patiënte geeft aan: “Hier ben je een vrouw, geen nummer.” Misschien wel de mooiste onderscheiding die je kan krijgen?
Alexander Monro en Berg en Bosch
Speelt de vestiging op Berg en Bosch een rol in de persoonlijke benadering van de patiënten? Absoluut vertelt Sanne Portman van het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis. “Natuurlijk speelt de centrale ligging een rol met patiënten uit heel Nederland, is het gratis parkeren voor bezoekers een pré maar is het met name de omgeving die uitstekend aansluit bij de uitstraling van het borstkankerziekenhuis. Zo is de ruimte waar de chemokuren plaatsvinden met uitzicht op het bos bewust de mooiste plek van het ziekenhuis. Het park straalt rust uit en geeft de mogelijkheid aan patiënten en bezoekers om ook buiten te ontspannen door te wandelen of gebruik te maken van de fietsen. Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis en het Berg en Bosch terrein vormen een perfecte combinatie.”